El teu equip
17/04/2020
Mostrar tot

SER o NO SER… PROFESSIONAL

Professional, segons la Real Academia Española, és aquell que de manera habitual exerceix una activitat, fins i tot delictiva, de la qual viu… Utilitzem massa sovint alguns termes desconeixent el seu significat. No puc estar més en desacord amb la institució. Per mi, un professional és molt més!

La indústria del busseig i els seus integrants han abusat històricament d’aquesta paraula per justificar l’absència de bons professionals. Si intentem valorar què és un bon professional veurem que per uns ho és la qualitat del seu treball i per altres, de manera independent, la quantitat vinculada al benefici que pugui reportar, oblidant totalment els destinataris de la seva professionalitat. Una paraula carregada de connotacions vinculades amb la capacitat, l’objectivitat, l’ètica, la responsabilitat o l’experiència que solen passar desapercebudes i/o pressuposades en la lletra petita dels estàndards legals d’organitzacions que fan prevaldre la seva rendibilitat econòmica per damunt de tot. Aquesta és la principal causa de la seva davallada. Sols la desinformació els permet seguir endavant fins que els resultats financers acaben fent evident aquestes mancances que les duen a accions desesperades que les enfonsen encara més. La història es repeteix una i altra vegada, deixant darrera seu una llarga fila d’Instructors, Assistents, Divemasters o els seus equivalents que cerquen altres alternatives, quan l’única opció efectiva és focalitzar-se en el seu compromís personal envers el consumidor final.

La solució sols pot venir d’una formació més exhaustiva i exigent! La sobrevaloració de la tecnologia digital ofereix sessions on-line, acompanyades de grans ofertes limitades, que mai podran substituir les activitats presencials d’un formador o formador de formadors experimentat i actualitzat en una aula, una platja o a bord d’una embarcació. Si vols ser un PRO de veritat no t’acolleixis a qualsevol oferta, assessora’t bé de qui et formarà i com ho farà. Desconfia sempre de les formacions professionals ràpides, mai et proporcionaran la feina desitjada. Cerca els formadors més exigents, no els més autoritaris. Mai em cansaré de repetir als meus cursos que les organitzacions són simples instruments de treball al nostre servei. I és la seva missió proporcionar els estris adequats per fer la nostra tasca. I res més! En tot cas, supervisar neutral i objectivament el seu ús. Recorda que la professionalitat no depèn de que una persona faci una feina de manera exclusiva o tingui tres feines més, ni de la naturalesa jurídica de la entitat on l’exerceix, sobretot depèn del nivell de compromís que adquireix envers els demés en una societat cada cop més mancada de criteris clars per determinar que és un PROFESSIONAL.

Quim Abadia