Mermaiding
01/07/2019
SER o NO SER… PROFESSIONAL
20/09/2020
Mostrar tot

El teu equip

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tots estem desitjant tornar a la normalitat… Tots volem recuperar les vides que teníem abans… Però tot serà diferent, potser millor si surt com esperem i aprenem d’allò que ens ha portat a la situació actual. Bussejar és un dels desitjos més grans que hem tingut aquests dies. I probablement, juntament amb altres activitats d’oci, ho podrem fer aviat, però ara les mesures que ja preniem abans en alguns centres seran d’obligatori compliment en base a l’específica legislació que regirà en matèria de salut i higiene. En aquest article, us explicarem com tractàvem al nostre centre els equips d’ús comú abans d’aquesta crisi, us explicarem com heu de tractar el vostre i us animarem a tots aquells que no en tingueu a que n’adquiriu un de propi per comoditat i seguretat.

El regulador és la peça fonamental i més delicada del nostre equip. S’ha de netejar i deixar secar bé després de cada immersió. Abans de posar-lo dins  la bossa de reguladors, és molt necessari submergir-lo en aigua dolça el més neta possible. Eviteu els massificats cubells d’aigua… Si no sabeu quan temps porten així! Davant del dubte, millor fer-ho a consciència a casa. Si esteu fora, podeu utilitzar una manguera encara que gasteu més aigua i no quedi tan net com submergit. Quan el submergiu recordeu que el tap de la primera etapa ha d’estar al seu lloc i mai pulsar el botó de purga. D’aquesta manera evitareu l’entrada d’aigua residual a la primera etapa i als maneguets d’on serà més difícil extreure-la. Això és especialment important si pretenem emmagatzemar-lo durant mesos, ja que pot contenir agents biològics que contaminin l’aire que posteriorment respirarem. Després, cal deixar-lo penjat adequadament fins que s’eixugui completament en lloc fresc i sec. No oblideu l’adequada col·locació dels maneguets tant en el secat com l’emmagatzematge per evitar secs i el seu deteriorament.

Al nostre centre després de cada ús personal, netegem i desinfectem els equips amb l’higienitzant per elements de silicona Cressi HES 5000, un concentrat específicament destinat a desinfectar els elements de silicona de l’equip: els broquets o “boquilles”, els tubs i els facials de les màscares de silicona. Gràcies als enzims que conté es destrueixen les bactèries per deixar-los preparats pel següent usuari sense risc d’encomanar-li cap infecció. 

L’armilla hidrostàtica és una altra de les peces més delicades del nostre equip. Convé netejar-la amb aigua dolça tan per fora com per dins, perquè l’aigua que quedi a l’interior pot contenir agents biològics contaminants. No respireu mai de dins d’un jacket, correu el risc de patir una enfermetat respiratòria severa. Oblideu l’arriscat i obsolet exercici de respirar d’una armilla, és molt perillós! Per netejar-lo per fora submergir-lo és la millor opció, però si no pot ser, també podeu utilitzar la manguera que us servirà per omplir-lo interiorment, desmuntant una de les vàlvules o pel broquet d’inflat de la tràquea prement el botó de buidatge. Un cop realitzada aquesta operació, moure l’aigua interiorment i buidar-lo completament.

No oblideu posar una mica d’aire abans de penjar-lo a secar per evitar que es deteriori la veixiga interior. Intenteu emmagatzemar-lo així. Molt preferible a quedar-se dins la bossa de busseig plegat i sense ventilació com sol passar quan no disposes d’espai per emmagatzemar-lo adequadament.

Us recomanem que feu anualment o cada 60 immersions la revisió dels vostres regulador i armilla hidrostàtica per evitar desagradables sorpreses i no perdre-us mai cap immersió. Som servei tècnic autoritzat de Cressi / Mares i seguim el Programa de Manteniment d’Equips SSI per identificar el nostre treball.

Els elements de neopré són els que més pateixen per l’abrasió del medi on practiquem la nostra activitat, però sobretot quan els deixem secar després de netejar-los amb aigua dolça al sol o no els sequem bé per dins. Això és especialment important per gorro, guants, i sobretot escarpins amb sola, per la seva dificultat en donar-los la volta i acaben emmagatzemant-se amb humitat. La humitat residual amb una mica de calor és un focus assegurat de fongs… El mateix seria aplicable als tratjes secs, especialment els que tenen bota incorporada i no deixen donar-li la volta. 

Per poder secar-ho tot bé i emmagatzemar-se sense deformacions l’ideal és disposar dels penjadors adaptats que posen a la vostra disposició diferent marques.

Al nostre centre després de cada ús personal, netegem i desinfectem els neoprens amb el desodorizant enzimàtic concentrat Cressi Enzim 5000, destinat a eliminar olors i desinfectar al 100% els elements de neopré. Aquest producte també es presenta en format d’un litre per ús de particulars. Disponible al nostre centre de busseig per socis. També podeu utilitzar alternativament el detergent de neteja Cressi DNL de baixa acidesa (PH 5,5) polivalent per netejar els elements de neopré i per la col·locació dels tratjes microporosos (apnea) evitant irritacions en la pell, en tant que es pot utilitzar-se com gel o champú corporal.

Si vols saber més i descobrir com mantenir la resta d’elements de l’equip et convidem a seguir el curs SSI Equipement Techniques. Un curs molt interessant i gratuït per socis.

No oblidis que la millor manera de bussejar còmode i segur és diposar d’un equip de busseig complet propi correctament mantingut i revisat.