Taurons al Mediterrani
01/08/2015
Ser o no ser… Centre d’Immersió
01/03/2016
Mostrar tot

Bussejar en el passat

FOTO:  Busseig en vaixells enfonsats – Derelicte Illes Maldives. Artquatic 2013

Submergir-se en el passat és entrar en una dimensió doblement canviant.
Quan bussegem alterem la dimensió de l’espai, tal com l’entenem al nostre lloc vital: la terra. Però si a aquesta característica hi afegim visitar vestigis passats aquesta és doblement excitant. Interferim en la dimensió temps, ja que sota l’aigua té un comportament molt diferent que a la superfície.
Els derelictes i restes submergides, per la seva condició d’innaccessibles no han estat alterats fins que algún bussejador o element extern els ha modificat a l’incidir en ells d’una manera o altra. Aquesta alteració, castigada penalment en alguns casos, pot fer desaparèixer valuosa informació arqueològica que ens permeti comprendre d’on venim i si s’escau.. On anem? Preuats tresors que amaguen històries que descobrirem al bussejar-hi.

No és una qüestió per prendre’s a la lleugera visitar aquests santuaris. La tècnica de busseig ha de ser molt depurada i els objectius de la nostra visita han d’estar clarament determinats. Si bé, alguns d’ells  com el famós vaixell de càrrega bèl·lica anglès Thislegorm són visitats per milers de bussejadors any rera any, això no vol dir que no ens hi haguem d’adreçar amb el respecte tècnic i històric que mereix. Aquest derelicte ha estat expol·liat sistemàticament… Volants dels camions que conté, taps de benzina de les motocicletes que carreguen o botelletes de medicaments de les farmacioles, són entre altres els inútils trofeus que ja sols poden gaudir els seus sòrdids posseïdors. Talment, han arriscat les seves vides o s’han exposat a penes legals quantioses per tenir-los ara arraconats. Francament, no val la pena privar als demés d’aquests objectes que donen sentit aquests especials viatges al passat pels quals cal anar ben preparat i informat. Sols així els gaudirem de veritat.

Artquatic us explicarà periòdicament a través d’aquest espai algunes de les històries d’aquests derelictes o restes ( Alguns d’ells que encara no s’han trobat) per atansar-vos fragments dels misteris que els han envoltat, la seva localització i la tècnica adequada per visitar-los. Complementarem aquesta proposta amb el curs SSI Wreck Diving que realitzarem aquest mes i amb les sortides que oferirem per aquells bussejadors que disposin d’aquesta interessant especialitat formativa.

Benvinguts al busseig en el passat!

 

wreck-diving