Millora el teu consum
15/04/2015
English Scuba Rangers
01/06/2015
Mostrar tot

Freediving. Descobreix-te!

FOTO: Pràctica del curs SSI Freediving Level 1-2

 

T’has preguntat algun cop què pensen els peixos quan ens veuen sota l’aigua? Qui són aquests estranys que ens visiten?

Ells també senten curiositat, és cert que la seva primera reacció és protegir-se de lo desconegut, però quan es senten segurs comencen a investigar, a apropar-se. Per això és necessari no fer soroll ni moviments sobtats, en definitiva, moure’s com peix dins l’aigua.

El busseig amb equip autònom ens permet romandre sota l’aigua llargs períodes de temps i observar detalladament l’entorn, inclús el comportament de les diferents espècies que habiten al mar.

Així i tot, existeix una altra manera de ser menys intrusiu, de passar més desapercebut, submergir-se únicament amb l’ajut dels nostres pulmons. És una sensació extraordinària la que s’experimenta quan un peix de gran tamany com un Napoleó o una rajada de 4 metres de llargada es dirigeix cap a tu, observar-te d’aprop i creuar la teva mirada amb la seva. Inclús les tortugues marines arriben a atansar-se per tocar-te amb les seves aletes i ensenyar-te què significa realment fer apnea.

És difícil descriure la pau que s’aconsegueix quan som capaços d’aquest autocontrol que ens permet evadir-nos completament de l’exterior i focalitzar tota la nostra atenció en nosaltres mateixos, en el moment present, en cada segon que transcorre, mentre aguantem la respiració per lliscar en un medi que cada cop ens resulta menys estrany i hostil.

Molt méss enllà de permetre’ns visitar els mars del món, a demés dels rius i llacs, ens portarà a un viatge interior molt més interessant. Algú va dir: “The scuba diver dives to look around, the freediver dives to look within”

Avui que tots correm d’un costat a l’altre sense un minut per dedicar-nos a nosaltres mateixos podem trobar un oasi de tranquil·litat en la pràctica d’aquest esport. A demés de trencar aquesta barrera física que és la superfície de l’aigua quan ens submergim, traspassem una barrera psicològica, al centrar toda l’atenció en les reaccions del nostre cos davant la tan estranya decisió d’aguantar la respiració per més de tres segons. Uns coneixements bàsics de les respostes fisiològiques del nostre cos i una mica de pràctica faran que aconseguim superar fites que créiem reservades simplement a uns pocs.

L’apnea no és solament un esport o simplement un passatemps, pot convertir-se en una forma de vida, en una manera de superar adversitats i de descobrir realment de què som capaços si aconseguim el control del nostre propi cos. No pensis que per practicar apnea és necessari desplaçar-se a un lloc tropical amb mars càlids, és quelcom que pots practicar en qualsevol lloc, fins i tot en la piscina més propera de la teva ciutat.

Dedica uns minuts a establir un vincle més fort entre el teu cos i la teva ment, et sorprendrà fins on ets capaç d’arribar.

Javier Porras
Artquatic – SSI Freediving Instructor